Bingo. Wydech po wycieciu koncowych BAQ brzmi super, na samym tlumiku srodkowym MF. Jak dla mnie moglby co prawda glosniej troche, zwlaszcza na wyzszych obrotach ale za to ani nie buczy przesadnie (tak minimalnie 1.5-2k, pozniej calkowicie ustepuje) ani nie ma totalnie zadnego rasp. 0. Zachowal za to ten gardlowy pomruk, ktory mial na samym xpipe, choc oczywiscie nie jest az tak glosny. Multum opinii, ze takie tlumiki robia sie glosniejsze po dopaleniu

. Juz jestem mega zadowolony, a byc moze niedlugo bede jeszcze bardziej.
De facto w srodku jest bardzo kulturalnie, bulgocze sobie ale z klasa. Bez problemu na autostradzie. Za to na zewnatrz slychac oczywiscie bardziej. Testowane poki co przy otwarciu drzwi na swiatlach, brzmi super, musze jeszcze pusluchac jadac za nia z tylu. W tunelu fajnie podbija wlasciwe tony. MF w brzmieniu ma blizej do seryjnego rezonatora niz do golego xpipe ale wydobywa pewne brzmienia, ktorych na seryjnym rezonatorze nie doswiadczymy, za to na golym xpipe tak. Oczywiscie zawsze przy braku koncowch.
Zabawne jest to, ze tlumiki BAQ zamiast rozwiazac problem, to w tym ostatnim setupie gdzie byly, nasilily go, podbijajac to nieszczesne buczenie, ktore obecnie bez nich jest znikome. To nie jest wina BAQ. Tak sie koncza eksperymenty na wlasna reke z przypadkowo dobranym tlumikiem. MF nie byl przypadkowy - na bimmerpost ktos wczesniej zrobil dokladnie to samo, wymieniajac xpipe na ten MF (ktory de facto tez jest xpipem, tylko rezonowanym, nr 11385).
Pozostaje ostatnia wizyta u Kainera, zeby pociagnac rury do zderzaka. Moze go tez podetne i wyprowadze 4 koncowki. Ja oczywiscie eksperumentujac wydalem wiecej ale koszt takiego setupu zrobionego prosto od serii to niecaly 1k za tlumik MF oraz 1k za jego wspawanie wraz z zamiana koncowych na prosta rure.
Trzeba tylko pamietac, ze M62 z vanosem ma dodatkowe katalizatory w kolektorach, wiec przypuszczam, ze taki setup moglby byc glosniejszy w M62 bez vanosa czy tez w M60, gdzie sa tylko jedne. Zastanawiam sie z jednej strony jakby brzmial na jakichs nowych katach (MF? MG?), ktore i tak by sie przydalo wymienic po takim przebiegu i/lub po wywaleniu tych w kolektorach ale pomijajac koszt to chyba by mnie szlag trafil jakby mi znowu zaczela buczec.